Monday, March 23, 2015

Адаптивний, чуйний, гумовий дизайн - що це таке?

На початку ери веб-дизайну, коли більшість користувачів виходили в інтернет з комп'ютерів, що мали монітори з однаковим дозволом екрану, робити дизайн для сайтів було просто. Досить було зробити звичайний статичний дизайн під фіксовану ширину екрану і бути впевненим, що переважна більшість користувачів побачить сайт так, як і задумано.

Однак час іде і в останні роки ситуація значно змінилася. Сьогодні у користувачів не тільки монітори з самим різним дозволом, багато заходять в інтернет з різних мобільних пристроїв - нетбуків, планшетів, смартфонів і т. Д. Тому робити дизайн сайту "по старинці" сьогодні дуже погане рішення.

Що ж робити, щоб користувачі, що прийшли до вас, могли побачити сайт в потрібному вигляді і не відчували проблем з навігацією по ньому? Розробники сайтів стали шукати для цього різні рішення. Перше рішення, яке прийшло в голову всім, коли з'явилися мобільні пристрої з доступом в інтернет - створити просто окрему "легку" версію сайту для мобільних пристроїв. Таким шляхом пішли багато великі портали. Однак зараз це рішення не здається хорошим через різке зростання різних видів і підвидів пристроїв, з яких користувачі виходять в мережу. При цьому власникові планшета або смартфона теж часто хочеться подивитися повноцінну, а не урізану версію сайту. Тому в кінці кінців дизайнери та веб-розробники прийшли до ідеї, що потрібно робити один варіант сайту, але такий, який би однаково добре відображався на будь-яких пристроях. З цієї ідеї і бере початок "адаптивний" дизайн.

Однак у використанні цього поняття - "адаптивний дизайн" ви досі легко можете зіткнутися з різночитаннями, кілька різним розумінням його змісту і різних вебдизайнерів. Спробуємо ж розібратися, які є варіанти підстроювання дизайну сайту під мінливий дозвіл екрана і як їх правильно називати.

1) Гумовий дизайн

"Гумовий" дизайн з'явився досить давно, довгий час будучи сусідами зі статичним, фіксованим дизайном. Основна його особливість у тому, що ширина колонок задається у відсотках, а не в пікселях, тому "гумовий" дизайн при будь-якому дозволі монітора розтягується на всю ширину екрана. Зробити такий дизайн, особливо при використанні блочної верстки дещо складніше, ніж фіксований, зате користувач не буде бачити порожніх полів на сторінці. Примітно, що гумовий дизайн спочатку досить широко став використовуватися в рунеті, в той час як на Заході розробники дуже довго зберігали прихильність статичному дизайну.

Тим не менш, у простого гумового дизайну є певні обмеження і недоліки. При тому великий розкид розмірів екрану, який є у сучасних пристроїв, складно реалізувати гумовий дизайн так, щоб при будь-якому дозволі все однаково добре виглядало, щоб дизайн не "роз'їжджався", щоб картинки та відео не вилазили за межі блоків і т. П. За цієї причини для створення дійсно універсального сайту знадобилися інші рішення.

2) Адаптивний дизайн

Бажаючи, щоб сайт однаково добре виглядав і на мобільному телефоні і на великому моніторі, розробники деяких сайтів пішли шляхом розробки декількох, по суті, незалежних, варіантів дизайну для різних пристроїв. Коли користувач заходив на сайт, сервер визначав тип пристрою і дозвіл екрана і віддавав ту чи іншу версію сайту. При цьому кожна версія була заздалегідь оптимізована під той чи інший дозвіл екрана. Для версій під екрани з маленьким дозволом використовувалися зменшені зображення, а деякі елементи взагалі прибиралися. Сама компоновка блоків, естественнно, також відрізнялася від "великої" версії.

3) "Чуйний" дизайн

Останнім методом, до якого прийшли розробники, став "чуйний" дизайн (англ. Responsive design), який протиставили звичайному "адаптивному" дизайну (англ. Adaptive design), хоча до теперішнього часу ці терміни часто плутають і вживають у схожому сенсі. "Чуйний" дизайн поєднує в собі риси адаптивного і гумового дизайнів - він автоматично підлаштовується під будь-яку ширину екрану, як і гумовий, при цьому, в процесі підлаштовування може змінюватися розташування блоків, розмір картинок, можуть з'являтися, пропадати або змінюватися деякі елементи (наприклад, звичайне горизонтальне меню може помінятися на випадаюче і т. п.).

Звичайно, "чуйний" дизайн виглядає вражаюче і привабливий у порівнянні з адаптивним тим, що його можна зробити в єдиному варіанті. Однак і цей варіант дизайну має свої недоліки. Зазвичай в ньому використовуються нові конструкції мови CSS, які не підтримуються рядом старих пристроїв, крім того, "універсальний" дизайн часто виходить зайво громіздким. Сторінка важить досить багато, при цьому навіть невеликий пристрій (наприклад, смартфон) змушене буде завантажити його цілком, а скрипти, подстраивающие дизайн під потрібне дозвіл, можуть уповільнити роботу такого невеликого пристрою.

Загалом, який з методів вибрати для свого сайту, вирішувати вам.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.dentalhygieneanswers.com www.dovmeyap.com www.elbacity.press www.eskisehirgocukduzeltme.com www.ds-clan.ru www.farmersforum.ir www.excluzive.net www.forum.sanctusfolium.com www.footie.by www.irantraveller.org