Tuesday, March 31, 2015

Навігація в сучасних сайтах, розробка сайту

Красиво і якісно створений сайт не буде настільки корисним і зручним, якщо в ньому буде відсутня грамотна навігація. Навігація по сайту являє собою схему переходу від одного розділу сайту до іншого. Навігація - самий звичний і одночасно складний момент у розробці майбутньої веб-сторінки. Вона повинна бути простою, зручною і інтуїтивно-зрозумілою, але саме це викликає основні проблеми у більшості розробників.

Якісна навігація завжди відображає логіку відвідувача сайту і забезпечує його потреби. Вся інформація на сайті має бути чітко структурована, щоб будь-який відвідувач без праці міг орієнтуватися в матеріалі й легко знаходити потрібний йому розділ і переходити в нього. Питанням створення ідеальної навігації присвячений вже не один десяток статей. Спробуємо виділити ряд основних моментів, що допомагають створити повноцінну навігацію:

1. Зручна панель навігації. Панель навігації (меню сайту) - це, по суті, перелік посилань, який міститься на кожній сторінці сайту.
2. Застосування карти сайту. Карта сайту являє собою дерево логічної структури сайту і містить перелік всіх розділів і сторінок сайту.
3. Доступність інформації. Дослідження доводять, що якщо користувач не може знайти інформацію в два - три кліка, то він іде з сайту.
4. Повторення основних посилань. Повтор основних розділів меню, наприклад, внизу кожної сторінки значно полегшує навігацію, дозволяючи швидко повернутися до головних розділів.
5. Використання заголовків розділів і сторінок. Кожен розділ і сторінка сайту повинні мати свій власний заголовок. Це дозволяє відвідувачеві завжди точно визначити, де він знаходиться і легко орієнтуватися.

Як правило, розробка сайту включає інтеграцію декількох видів навігації, грамотне поєднання яких дає кращий результат. Це основна навігація, допоміжна, службова і додаткові інформаційні блоки.
Панель навігації сайту

По-перше, основна навігація або панель навігації (меню сайту). Панель навігації - це, без сумніву, самий застосовуваний елемент у веб-дизайні. Основне призначення панелі навігації - це забезпечити користувачам сайту легкий доступ до основних розділів сайту. Тому на 90% успіх хорошою панелі навігації залежить від продуманої структури сайту. Чим більш чітко продумана структура розташування інформації, тим більше шансів домогтися зручної панелі навігації.
Однією з хитрощів створення меню є використання додаткових контекстних меню в розділах основної панелі. Як правило, заголовки створюються на основі ключових слів, що призводять відвідувачів на сайт.
Крім основної, також використовується допоміжна навігація по сайту, мета якої допомогти відвідувачеві в переході до основних або найближчим розділів сайту, або переміщення всередині сторінки (наприклад, іконки «вперед», «назад», «вгору сторінки» і т.д.).
Службова навігація обов'язково присутній на кожному сайті і забезпечує швидкий доступ до таких службовим розділах, як наприклад, «карта сайту» або «відіслати листа».
Ще один вид навігації - це використання додаткових інформаційних блоків для зручності доступу до допоміжної інформації, корисної відвідувачеві. До них відноситься:
- Контекстна навігація;
- Міжтекстових навігація;
- Акцидентна навігація;
Контекстна навігація

Контекстна навігація виводить на вихідну сторінку ряд посилань на інші матеріали сайту, пов'язані з даною тематикою. Найбільш популярна в новинних стрічках або інтернет-магазинах. Контекстні посилання дозволяють пошуковикам бачити більше інформації про сайт.
Міжтекстових навігація застосовується досить мало, незважаючи на те, що суть її гранично проста - посилання між сторінками розташовані в текстовому змісті самих сторінок.
Все більшої популярності набуває так звана акцидентна навігація по сайту, мета якої, створення свого роду «акцентів», що привертають увагу користувача до інформації важливою для власника сайту. Як правило, це графічні або текстові об'єкти на сторінці, що інформують про нову акцію, важливої новини і т.д.
Це види основної навігації, покликані забезпечити зручність і легкість переміщення по основних сторінок сайту і доступ до основної інформації. Крім того, існують і прийоми організації внутрішньої навігації по сайту. Типи внутрішньої навігації включають:
Пошукова навігація.

Створення пошукової форми, яка дозволяє швидко знаходити потрібний елемент у поточному розділі сайту.
Ієрархічна навігація. Весь вміст сайту розбивається на ряд основних розділів (вважається, що їх не повинно бути більше семи), які розбиваються на підрозділи і т.д. Це дозволяє найбільш простим і чітким чином представити структуру сайту.
Фасетна навігація. Являє собою поєднання кількох класифікацій за різними ознаками об'єкта. Така навігація забезпечує поєднання ієрархічного перегляду і атрибутивного пошуку. Найбільш гнучкий інструмент навігації. Суть його в тому, що яким би не був вихідний запит відвідувача, він у підсумку отримає шуканий результат.

Такі основні види навігації, застосовувані сьогодні творцями сайтів.

Варто відзначити, що розробка навігації сайту повинна враховувати необхідність оптимізації меню і для пошуковиків інтернету, адже саме вони забезпечують основний приплив відвідувачів на сайт. На жаль, пошуковики не бачать спливаючих меню і випадаючих списків, так що прикрашають навігацію. Щоб пошукова машина «побачила» сторінку і змогла її проіндексувати навігація повинна бути текстової та міститися на початку сторінки.

Отже, навігація сайту є якісною, якщо вона чітко відображає структуру сайту і забезпечує легкий доступ до всіх сторінок ресурсу. При цьому вона проста і інтуїтивно зрозуміла користувачеві і доступна пошукових машин. Домогтися цього не так просто, як здається на перший погляд, але продумана навігація здатна значно підвищити рейтинг сайту в мережі.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.dentalhygieneanswers.com www.dovmeyap.com www.elbacity.press www.eskisehirgocukduzeltme.com www.ds-clan.ru www.farmersforum.ir www.excluzive.net www.forum.sanctusfolium.com www.footie.by www.irantraveller.org