Saturday, March 21, 2015

Веб-програмування (оглядова стаття)

Ведучи мову про створення сайтів, складно обійти тему веб-програмування. Сайт, що складається з статичних сторінок, може мати дуже гарний дизайн, цікаве і добре організоване зміст і т. П., Але для того, щоб внести на нього інтерактивність, зробити здатним реагувати на дії користувача, вміти збирати і обробляти якусь інформацію від відвідувачів сайту, не можна обійтися без використання на сайті програм (або, як їх зазвичай називають веб-розробники, скриптів). Тільки за допомогою скриптів можна додати на сайт голосування, форми зворотного зв'язку, пошук і багато інші корисні речі, тому без веб-програмування зараз вже обходяться рідкісні сайти.
Які засоби веб-програмування використовують розробники сайтів? Насправді таких засобів досить багато. Але спочатку слід скасувати, що, при всьому їх разнобразия і при різноманітності мов програмування, які можуть бути використані в веб-будівництві, всі скрипти (і, відповідно кошти для їх написання) можна розділити на дві групи: ті, які працюють на стороні сервера (т. е. на комп'ютері, на якому розташований сам сайт) і на стороні клієнта (т. е. на комп'ютері користувача, який цей сайт переглядає). Без використання серверних скриптів не можна обійтися, якщо необхідно збирати і зберігати якусь інформацію на сервері (наприклад, для інтернет-форуму потрібно організувати прийом і збереження відправляються користувачами повідомлень). Скрипти, що працюють на стороні клієнта, дозволяють реагувати на дії користувача, коли він переглядає вже завантажену в пам'ять свого комп'ютера сторінку, змінювати її вигляд і вміст без того, щоб завантажувати її з сервера знову. Дуже часто для забезпечення виконання якоїсь задачі використовуються обидва види скриптів.
Хоча на момент появи і початку розвитку інтернету вже існувала велика кількість популярних і розвинених мов програмування (напр., Сі, Паскаль і т. Д.), Програмування для інтернету мало свою специфіку - з одного боку, потрібні були нові функції, що спрощують роботу з типовими даними і елементами веб-сторінок, з іншого - було потрібно спеціально обмежити функціональність засобів програмування, щоб зловмисники не могли за допомогою написаних ними скриптів завдати шкоди як серверам, на яких розташовані сайти, так і комп'ютерам користувачів. Тому для вирішення завдань веб-програмування з'явилися особливі мови і засоби. Розглянемо найбільш поширені мови веб-програмування докладніше.
Javascript. Javascript - мова, розроблений на початку 90-х фірмою Netscape, браузер якої Netscape Navigator в ті часи був найбільш популярним засобом для перегляду веб-сайтів. Назва javascript наводить на думки про зв'язок з мовою java, який також може використовуватися в веб-програмуванні, і, дійсно, javascript розроблявся в чому з опорою на мову Java, але слід все ж пам'ятати, що це абсолютно різні мови. Скрипти, написані на javascript, виконуються на стороні клієнта (т. Е. На комп'ютері користувача), і не просто на стороні клієнта, а в самому браузері, тому не потрібно ніяких додаткових програм, ніяких плагінів і т. П., Скрипт можна просто вставити в html-код сторінки, і він буде виконуватися в будь-якому браузері. Javascript - простий і зручний мова, що дозволяє легко керувати вмістом веб-сторінки, відстежуючи самі різні дії користувача, і реагуючи на це. Приклад (вибір поета зі списку ліворуч змінює вміст тексту праворуч):

Пушкін
Єсенін
Блок
   

Завдяки цьому, javascript практично не має конкурентів в своїй галузі застосування і є першою мовою, вивчення якого потрібно починати веб-розробнику.
Java. Ця мова був спеціально створений для написання програм, орієнтованих на роботу в комп'ютерних мережах та інтернеті. Мовою java можна створювати як додатки працюють на стороні сервера, так і на стороні клієнта, але, на відміну від javascript, програма на Java не встрраівается в html-код, а працює під управлінням спеціальної віртуальної машини Java. Крім цього, на мові java можна створювати java-аплети, маленькі автономні програми, які можна викликати в html-коді і виконання яких забезпечується браузером.
Flash. Технологія Flash була розроблена фірмою Macromedia для створення анімованих зображень. Ця технологія швидко набула поширення, а мова Actionscript, вбудований в неї, стали використовувати не тільки з метою створення ефектів анімації, а для написання різних програм, особливо ігор. Програми на Actionscript, використовуваному в технології flash, також виконуються на комп'ютері користувача.

Якщо працездатність програми на javascript ви можете перевірити, просто відкривши html-файл в браузері, то серверні скрипти можуть працювати тільки на сервері. Сервером називається як комп'ютер в мережі, на якому розташовані веб-сторінки, так і спеціальна програма, що забезпечує необхідні функції. При цьому не обов'язково завантажувати скрипт, наприклад, на мові php, для перевірки його працездатності на віддалений сервер, можна встановити програму-сервер і підтримку php на своєму домашньому комп'ютері і використовувати цей, один і той же, комп'ютер і як сервер і в якості клієнта. Найбільшою популярністю в інтернеті користується сервер Apache, але можна встановити й іншу програму - наприклад, IIS, що входить в комплект поставки Windows, або завантажити з інтернету і встановити пакет Denver, який при порівняно малому розмірі забезпечує підтримку не тільки серверних функцій, а й підтримку популярних мов веб-програмування.
Серед серверних засобів і мов веб-програмування можна виділити наступні:
SSI. SSI - скорочення від Server Side Include (англ.) Це не мова, а, скоріше, невеликий набір директив. Найбільш корисною з них є директива include, яка дозволяє перед відправкою сторінки в браузер користувача включити в її html-код вміст довільного файлу.
Perl. Perl є одним з найбільш старих мов, спеціально створених для серверного програмування, і з'явився ще до масового розвитку інтернету. З поширенням інтернет-технологій perl став використовуватися з метою написання програм для сайтів, але в даний час за популярністю він все ж сильно поступається більш простому в освоєнні мови php.
PHP. З'явившись порівняно недавно, всього лише в середині 90-х, PHP, завдяки своїй простоті і гнучкості швидко зібрав безліч шанувальників по всій земній кулі і став одним з найбільш популярних мов веб-програмування. Як і у випадку з javascript, код php можна писати упереміш з html-кодом, з тією лише різницею, що цей код виконується сервером до відправки сторінки клієнту і в браузер потрапляє лише результат роботи скрипта. При своїй простоті та зручності використання PHP вельми універсальний, з легкістю дозволяє писати програми, що працюють з самими різними базами даних, з графікою і т. Д., Що робить цю мову ідеальним вибором для початківців веб-програмістів.
MySQL. MySQL - це назва не мови програмування, а бази даних, яка явлется найбільш популярною серед тих, які використовуються при розробці сайтів. Звичайно, можна всю необхідну інформацію зберігати у файлах, але, коли її стає занадто багато і коли виникає необхідність у її структуруванні, без бази даних обійтися складно, тому знайомство, хоча б на базовому рівні, з мовою запитом для бази MySQL буде вельми незайвим для початківця веб-майстра.

В інтернеті найчастіше, так само, як і в житті, ситуація еволюціонує в бік створення максимальної зручності для найбільш ледачих і найменш грамотних користувачів. Одним з проявів такої тенденції стала поява і зростання популярності стандартних движків побудови сайтів і CMS. CMS - скорочення від англ. Content Management System. По-російськи це буде "Система управління контентом (т. Е. Вмістом сайту)". CMS з точки зору користувача являє собою якусь оболонку, яку можна наповнити власним вмістом, надати їй власне оформлення, структуру, доповнити стандартними функціями і можливостями (такі, як голосування, форуми, блоги і т. П.) CMS - це щось на зразок настроюваного конструктора, який дозволить зробити свій інтерактивний сайт, що містить працюють скрипти, не тільки без знання веб-програмування, але навіть і основ html і веб-дизайну. Чи варто віддавати перевагу готовим движкам і CMS, замість того, щоб писати оригінальні скрипти для свого сайту? У деяких випадках, наприклад, коли у вас мало часу або коли стандартні функції готового движка вас прекрасно влаштовують, це може бути раціональним вибором, проте в більшості випадків подібний вибір має істотний ряд мінусів. Це і складність настройки під конкретні вимоги, громіздкість коду, яка буде приводити до уповільнення роботи сайту, це і, найчастіше, проблеми з безпекою, що ставлять сайти, що використовують популярні і широко відомі движки, під удар зловмисників. Таким чином, самостійне вивчення веб-програмування буде, безумовно, кращим для кожного, хто вирішив зайнятися створенням своїх власних сайтів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.dentalhygieneanswers.com www.dovmeyap.com www.elbacity.press www.eskisehirgocukduzeltme.com www.ds-clan.ru www.farmersforum.ir www.excluzive.net www.forum.sanctusfolium.com www.footie.by www.irantraveller.org