Friday, April 3, 2015

HTML-верстка веде до ідеального результату

Ця стаття не буде переповнена спеціальними технічними особливостями html-верстки. Висвітлимо узагальнені зокрема, складові різницю між поганими і хорошими кодами сайтів, які виходять з рук html-верстальників.

До основних якостей, якими повинен володіти хороший верстальник, і які, врешті-решт, наближають його роботи до досконалості, відносяться: уважність, скрупульозність і ретельність. Саме цих важливих якостей, не професійних навичок, найчастіше не вистачає верстальщикам. У чому саме ці якості проявляються і в чому допомагають при здійсненні процесу html-верстки?

Першим кроком, з чого починають верстку, є, що може здатися дивним, дизайн. До того, як буде проставлений перший тег в html-документі, верстальник дуже уважно повинен «прошерстить» представлені макети дизайну від верху до низу, вздовж і впоперек. Суть в тому, що дизайнерське мислення і мислення верстальника найчастіше різняться. Ці відмінності можуть потім перетворитися в дуже серйозні проблеми, для усунення яких потім знадобитися чимало часу, грошей і, звичайно ж, нервів. Краще вже на початковому етапі передбачити всі можливі в майбутньому неприємності.

Дизайнерська рука малює «красиву картинку», найчастіше не замислюючись про можливість технічно втілити її в життя за допомогою засобів Інтернет-сайтів. Завдання верстальника полягає в тому, щоб вчасно, тобто до початку процесу верстки, оцінити відповідність дизайну тим завданням, які були поставлені в техзавданні, а також реальні реальності для втілення дизайнерських задумок в html-коді.

Розглянемо такий приклад з практики. Техзавдання прописує, приміром, «гумову» ширину сайту. У такому випадку по ширині він займає все вікно браузера, розтягуючись або звужуючись автоматично залежно від його величини. Але в макеті зображується фонове зображення, суворо фіксоване по ширині, або можуть бути відсутні деталі оформлення, які дозволяють для розтягування сайту «клонувати» їх.

У макеті може бути і текст блоку, який обтікає по плавній дузі елемент оформлення. Засоби html-верстки дозволяє зробити такий текст лише у вигляді картинки. Це виключає його легке зміна звичайної печаткою за допомогою клавіатури. Або, наприклад, дизайнер представляє макет, який має широке фонове зображення, що використовується «підкладкою» сайту, проте не передбачив, як воно буде виглядати на великому моніторі, що має здатністю екрану 1600х1200 пікселів.

Будь-який з описаних випадків цілком реальний. Верстальник повинен:

    по-перше, виявляти невідповідності,
    по-друге, дозволити їх тим чи іншим способом, щоб уникнути проблем на майбутніх етапах роботи.

Іноді макети віддаються назад дизайнеру на доопрацювання, а в інших його змінює своїми силами сам верстальник, коли йому це під силу, і не призводить до значимих для замовника змінам дизайну. Подібне допускається існуючими правилами студії.

Ясна річ, досвідченому і грамотному дизайнеру по силам і самому підготувати подібний дизайн, який не потребує повернення його для змін. У будь-якому випадку це не скасовує уважну, ретельну і скрупульозну перевірку отриманого макета.

При перегляді та оцінці дизайну рекомендується ще один процес, проведення якого треба здійснити до початку верстки. Слід продумати і побудувати основний каркас html-верстки розроблюваного сайту: розподілити вміст сайту по блокам («шапка» і «підвал», ліва колонка і основна частина), і прикинути яким способом блоки будуть зверстані і як будуть взаємодіяти між собою. Часто верстальники в роботу кидаються з розмаху, словнониряльщік в холодне море. Оніпроявляютв html-коді якусь одну частину сайту, наприклад, так звану шапку веб-сайту. Після завершеніяетой частині роботи стикаються з «підводними каменями»: наприклад, «підвал», по ідеї повинен завжди бути прив'язаним до нижнього краю вікна браузера, але при такому способі верстки виявляється в іншому місці. Або інтерактивні вікна, які по макету спливають за межами основних блоків, ріжуться версткою по межах блоків. Для виправлення ситуації, горе-верстальщику доводиться повністю міняти прийняту початкову розкладку. Так втрачається час і псується настрій.

Щоб уникнути вищезгаданих помилок треба мати перед очима макет верстки. Для цього не заважає скористатися таким найпростішим способом: на листку паперу звичайним олівцем малюють схему верстки сайту, на якій вказуються ті деталі і ті умовні позначення, які вважатиме потрібними сам верстальник.

Правильним буде для цих схем завести окремий блокнот, тоді схеми верстаючих сайтів будуть зібрані разом без ризику втрати, і зникне необхідність пам'ятати досить багатопланову і об'ємну інформацію, необхідну для верстки сайту. Найчастіше, в голові тримати її довгий час просто неможливо. Нормальний верстальник через пару-трійку днів після завершення роботи над макетом вже не пам'ятає конкретних деталей. Запропонований спосіб в будь-який момент дозволяє подивитися схему, намальовану власноруч, і відновити в пам'яті деталі верстки.

Чому схему рекомендується малювати олівцем? Так зручніше вносити зміни, які досить часто виникають. Для чого треба малювати саме на папері, є ж електронні носії і різні графічні програми? Може комусь схема верстки на екрані монітора і зручніше, але досвід показує, що зусиль і часу на її отрисовку витрачається набагато більше, ніж для простого олівцевого начерку.

Далі приступаємо до основного етапу роботи - безпосередньо до html-верстки. Ми рекомендуємо спочатку верстати «голий скелет» сайту, який складається з основних блоків без наповнення контентом. Це необхідно для впевненості в правильному поводженні блоків. Далі приступаємо до детального опрацювання окремих частин «каркаса». Це схоже на стройку будинок: робиться спочатку груба коробка поверхів, панелі та перекриття, а потім здійснюється косметична обробка кожної квартири.

Так здійснюється і процес верстки - доводиться до розуму розкладка основних блоків, щоб домогтися їх ідеального взаємодії один з одним: в самих різних браузерах, що мають різні розміри вікон, при різних обсягах вмісту (спочатку для цього треба в блоки внести пробний текстовий контент з значної кількості знаків).

Після завершення верстки розкладка сайту треба приступати до детального опрацювання кожного блоку, планомірно і ретельно переносячи деталі дизайну в код. Тут, як і при верстці розкладки, треба дотримуватися такі правила:

    Стилі переносяться з коду сторінок в спеціально призначені для них таблиці стилів. цим полегшуємо код і до більш швидко його завантажуємо, а також в майбутньому полегшуємо роботу по внесенню на сайт змін. Після внесення всіх стилів по максимуму в таблицю стилів, досить в ній лише змінити потрібні рядки, і зникне необхідність «шаріться» по різних php-шаблонами, щоб розшукати шматок коду, що вимагає зміни. На практиці помічено неодноразово, що при недотриманні цього правила при роботі з здійсненої іншими верстальниками версткою робота істотно ускладнюється.
    Html-верстка перевіряється у всіх браузерах: Інтернет Експлорер 6, 7 і 8, Opera, Firefox, Google Chrome, Safari. Результат - кросбраузерності верстка, то правильне відображення коду сайту, незалежно від встановленого браузера на комп'ютері користувача. Цей факт є основою основ верстки, проте, на жаль, на чужій верстці сайтів переконуєшся в ігноруванні деякими верстальниками окремими видами браузерів, або деякими версіями певних браузерів.
    Кожен структурний елемент верстки, внесений у код, перевіряється в кожному з окремих браузерів. Здійснили прописку блоку з логотипом - подивилися його у всіх браузерах, зробили прописку поруч з логотипом блоку текстового опису - знову подивилися скрізь, перевірили, протестували. І так - для кожного шматочка друкарській коду. Уважно, педантично і акуратно. Це дещо уповільнить роботу, але дозволить чітко відстежити взаємодію частин коду. Якщо верстальник тестує працездатність всього сайту лише в одному або декількох браузерах, а в інших браузерах перевіряє код після завершення роботи, виникають проблеми. Наприклад, якщо сайт «пливе», складно зрозуміти, який іменного ділянку коду впливає на нього не коректне відображення. При поетапної і частої перевірці такі проблеми не виникають.
    Дотримання структурної чіткості коду: наявність обов'язкових одинарних пробілів між елементами стилів; обов'язковими є закриваються крапки з комою у властивостей стилів; обов'язково відокремлювати пробілами вкладених елементів, які створюють візуальну наочність «дерева» коду; умовні коментарі, які вказують початок і кінець структурних блоків; кожен тег html починається з нового рядка. Може ці вимоги і здадуться зайвими, але скрупульозне і чітке увагу до всіх знакам коду зводить помилки до мінімуму, спрощує код максимально і робить його красивим, чистим і легко читаним. Коли виникають помилки - повністю їх адже уникнути не вдається, людям властиво також помилятися - подібне ставлення дозволяє їх легко знайти і виправити швидко, витративши для цього мінімум сил і часу.

Висновок може бути зроблений лише один: має верстальник уважність, скрупульозність і ретельність - набагато ефективніше йде і його професійний ріст. Він швидко навчається спеціальним навичкам, необхідним у сайтостроение. Швидко опановує многоколоночной і блокової версткою, вивчає особливості верстки png-зображень, відображення прозорості, списків, що випадають меню та інших «родзинок», складових насичену та цікаву життя html-верстальника.

Разом і якісної та ефективної роботою верстальника чи не з'являються і серйозні проблеми у замовників, які в процесі експлуатації своїх веб-сайтів можуть бути у клієнтів, які скористалися послугами дешевих, а, значить, некомпетентних, веб-студій. За якість треба платити, часом і досить солідні гроші. Вкладений капітал повертається істотними прибутками.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.dentalhygieneanswers.com www.dovmeyap.com www.elbacity.press www.eskisehirgocukduzeltme.com www.ds-clan.ru www.farmersforum.ir www.excluzive.net www.forum.sanctusfolium.com www.footie.by www.irantraveller.org