Wednesday, April 1, 2015

Управління інтернет - проектом

Протягом останніх десятиліть сформувалася нова наукова дисципліна - управління проектами (project management) - розділ теорії управління соціально-економічними системами, що вивчає методи, форми, засоби найбільш ефективного та раціонального управління змінами.

Інтернет-проект належить до специфічних областях підприємництва останніх років. Одночасно Інтернет-проектування підкоряється загальним законам бізнесу, але в теж час є специфічною і відокремленою частиною.

Давайте спочатку розглянемо теоретичні основи управління проектом, а потім спроеціруем отримані знання на інтернет-проекти.
Визначення:

Проект - обмежене за часом цілеспрямована зміна окремої системи із встановленими вимогами до якості результатів, з можливими обмеженнями в ресурсах, специфічною організацією, що має універсальний характер.
Ознаки проекту:

- Наявність цілей;
- Наявність змін;
- Обмеженість у часі;
- Замкнутість;
- Специфічність організації.

Будь-який проект, від виникнення ідеї до повного свого завершення, проходить через певний ряд послідовних ступенів свого розвитку; повна сукупність ступенів розвитку утворює життєвий цикл проекту.

Життєвий цикл проекту прийнято ділити на фази, фази - на стадії, стадії - на етапи. Стадії життєвого циклу проекту можуть розрізнятися залежно від сфери діяльності та прийнятої системи організації робіт. Однак у кожного проекту можна виділити початкову (передінвестиційну) стадію, стадію реалізації проекту і стадію завершення робіт по проекту. Це може здатися очевидним, але поняття життєвого циклу проекту є одним з найважливіших для менеджера, оскільки саме поточна стадія визначає завдання і види діяльності менеджера, використовувані методики та інструментальні засоби.
Традиційним є розбиття проекту на чотири великих етапи: формулювання проекту, планування, здійснення і завершення.
Формулювання проекту

по суті увазі функцію вибору проекту. Проекти ініціюються в силу виникнення потреб, які потрібно задовольнити. Однак в умовах дефіциту ресурсів неможливо задовольнити всі потреби без винятку. Доводиться робити вибір. Одні проекти вибираються, інші відкидаються. Рішення приймаються виходячи з наявності ресурсів, і, в першу чергу, фінансових можливостей, порівняльної важливості задоволення одних потреб та ігнорування інших, порівняльної ефективності проектів. Рішення по відбору проектів до реалізації тим важливіше, ніж масштабніше передбачається проект, оскільки великі проекти визначають напрямок діяльності на майбутнє (іноді на роки) і пов'язують наявні фінансові та трудові ресурси.

Для порівняльного аналізу проектів на даному етапі застосовуються методи проектного аналізу, що включають в себе фінансовий, економічний, комерційний, організаційний, екологічний, аналіз ризиків та інші види аналізу проекту.
Планування

Планування в тому чи іншому вигляді здійснюється протягом усього терміну реалізації проекту. На самому початку життєвого циклу проекту зазвичай розробляється неофіційний попередній план, що буде потрібно виконати в разі реалізації проекту. Рішення про вибір проекту в значній мірі ґрунтується на оцінках попереднього плану. Формальне і детальне планування проекту починається після прийняття рішення про його реалізацію. Визначаються ключові точки (віхи) проекту, формулюються завдання (роботи) і їх взаємна залежність. Саме на цьому етапі використовуються системи для управління проектами, що надають керівнику проекту набір засобів для розробки формального плану: засоби побудови ієрархічної структури робіт, мережеві графіки та діаграми Гантта, кошти призначення та гістограми завантаження ресурсів. Як правило, план проекту не залишається незмінним, і в міру здійснення проекту піддається постійному коригуванню з урахуванням поточної ситуації.
Здійснення

Після затвердження формального плану на менеджера лягати завдання щодо його реалізації. У міру здійснення проекту керівники зобов'язані постійно контролювати хід робіт. Контроль полягає у зборі фактичних даних про хід робіт і порівнянні їх з плановими. На жаль, в управлінні проектами можна бути абсолютно впевненим у тому, що відхилення між плановими і фактичними показниками трапляються завжди. Тому завданням менеджера є аналіз можливого впливу відхилень у виконаних обсягах робіт на хід реалізації проекту в цілому і у виробленні відповідних управлінських рішень. Наприклад, якщо відставання від графіка виходить за прийнятний рівень відхилення, може бути прийнято рішення про прискорення виконання певних критичних завдань за рахунок виділення на них більшого обсягу ресурсів.
Завершення

Рано чи пізно, але проекти закінчуються. Проект закінчується, коли досягнуті поставлені перед ним цілі. Іноді закінчення проекту буває раптовим і передчасним, як у тих випадках, коли приймається рішення припинити проект до його завершення за графіком. Як би там не було, але коли проект закінчується, його керівник повинен виконати ряд заходів, що завершують проект. Конкретний характер цих обов'язків залежить від характеру самого проекту. Якщо в проекті використовувалося обладнання, треба провести його інвентаризацію і, можливо, передати його для нового застосування. У разі підрядних проектів треба визначити, чи задовольняють результати умовам підряду або контракту. Може бути, необхідно скласти остаточні звіти, а проміжні звіти за проектом організувати у вигляді архіву.
Учасники проекту

- Це основний елемент його структури, який забезпечує реалізацію задуму проекту.
Можливі учасники проекту:

1. Головний учасник - це Замовник, тобто майбутній власник і користувач результатів проекту. Ним може бути фізична або юридична особа, а також організації, які об'єднали свої інтереси і капітали;
2. Інвестор - це сторона, яка вкладає кошти в проект;
3. Проектувальник - розробник проектно-кошторисної документації;
4. Постачальник - матеріально-технічне забезпечення проекту;
5. Підрядник - юридична особа, яка несе відповідальність за виконання робіт відповідно до контрактів;
6. Консультант;
7. Керівництво проектом - це зазвичай проект-менеджер, тобто юридична особа, якій замовник делегує повноваження з керівництва роботами за проектом (планування, контроль і координація робіт учасників проекту);
8. Команда проекту - це організаційна структура, очолювана проект-менеджером і створювана на період здійснення проекту з метою ефективного досягнення його цілей;
9. Ліцензіар - це юридична або фізична особа, володар ліцензій і ноу-хау, які використовуються в проекті;

На підставі всього вищесказаного можна сміливо сказати, що управління проектами - це мистецтво керівництва і координації трудових, матеріальних та інших ресурсів протягом життєвого циклу проекту шляхом застосування системи сучасних методів і техніки управління для досягнення визначених у проекті результатів за складом і обсягом робіт, вартості, часу, якості проекту.

За весь час, протягом якого застосовується технологія управління проектами, був розроблений ряд методик і інструментів, покликаних допомогти керівникам проекту. Для того, щоб впоратися з обмеженнями за часом, використовують методи побудови і контролю календарних графіків робіт. Для управління фінансовими обмеженнями використовують методи формування фінансового плану (бюджету) проекту і, у міру виконання робіт, дотримання бюджету відстежується, з тим, щоб не дати витратам вийти з-під контролю. Для виконання робіт потрібне їх забезпечення ресурсами, і існують спеціальні методи управління людськими і матеріальними ресурсами.
Але повернемося до теми специфіки управління саме інтернет-проектом

Особливістю управління проектом створення Інтернет-сайту є значна присутність інноваційного підприємництва та управління інформаційними технологіями.
Управління проектом створення сайту як програмного продукту в першу чергу повинна бути спрямована:

    На предметну область діяльності підприємства - сукупність продуктів і послуг, що надаються організацією споживачам
    На час і етапи життєвого циклу проекту - послідовність і тривалість робіт, планування і контроль термінів
    На ризики і невизначеності, пов'язані з новими ідеями, - ідентифікацію, аналіз прецедентів, попередження і програму компенсації
    На якість робіт - визначення стандартів, яким повинні відповідати результати інноваційних робіт, контроль змін, розробку норм і правил реалізації проекту
    На команду проекту - організаційне планування, підбір персоналу, технологію взаємодії, відповідальність і мотивацію, навчання і самореалізацію членів команди;
    На комунікацію в команді - планування інформаційних потоків, формалізацію звітності та прийнятих рішень в швидкоплинні обстановці, групову роботу;
    На вартість проекту - планування і розподіл ресурсів на всіх етапах, контроль вартості, формування бюджету та кошторисної вартості;
    На поставки високих технологій і контракти на надання послуг - взаємодія з підрядниками, визначення складу і термінів поставок, пошук підрядників та проведення конкурсів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.dentalhygieneanswers.com www.dovmeyap.com www.elbacity.press www.eskisehirgocukduzeltme.com www.ds-clan.ru www.farmersforum.ir www.excluzive.net www.forum.sanctusfolium.com www.footie.by www.irantraveller.org